Kies een reisvaccinatie voor jouw gezondheid

Wanneer je op reis gaat is het natuurlijk belangrijk dat je dit op een gezonde manier kan doen. Tijdens het reizen wil je kunnen genieten van een nieuwe cultuur, prachtige uitzichten en heerlijk eten. Daarom heb je geen tijd om tijdens een reis ziek te worden. Om dit te voorkomen is het aan te raden om goed op te zoeken welke risico’s je loopt in bepaalde gebieden. Hierdoor kan je makkelijker voorkomen dat je ziek wordt tijdens een reis. Natuurlijk is het per gebied verschillend welke risico’s je kan lopen op een bepaalde ziekte. Toch zijn er vooral tijdens verre reizen bepaalde ziektes en virussen die je tegen kan komen. Bij de verre landen is het mogelijk om een virus of bacterie tegen te komen die we in West-Europa niet meer gewend zijn. Om te voorkomen dat je hier ziek van kan worden is het soms aan te raden om te kiezen voor een reisvaccinatie. 

 

DTP

De DTP vaccinatie is hierbij een handige variant. Bij de DTP vaccinatie krijg je dankzij een type vaccinatie meteen bescherming tegen drie verschillende ziektes. DTP staat dan ook voor difterie, tetanus en polio. Deze ziektes kan je niet vlot meer oplopen in ons land. Wanneer je echter reist naar een land in een continent van Afrika, Zuid-Amerika of Azië kan het verstandig zijn om te kijken naar een DTP-vaccinatie. De ziekte difterie wordt in ons lichaam veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan symptomen geven die je niet graag tijdens een reis wil hebben. Denk hierbij aan zaken als koorts, benauwdheid en zelfs verstikking. Bij tetanus word je tijdens een reis ook niet blij van de gevolgen. Hierbij kan je last krijgen van hoofdpijn, spasmen van spieren, kramp en last van het strottenhoofd. Hierdoor kan zuurstofgebrek ontstaan, wat erg gevaarlijk is. Bij polio kan verlamming ontstaan. 

 

Gele koorts 

Bij een vaccinatie gele koorts kan jij jezelf beschermen tegen deze zeldzame infectieziekte. Gele koorts is relatief zeldzaam, maar als je deze infectie oploopt tijdens een reis zal je hier allesbehalve blij van worden. Gele koorts wordt vooral overgedragen door een mug. De eerste paar dagen na de beet hebben de meeste mensen klachten zoals: koorts, hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid. Vooral in Afrika en Zuid-Amerika is de kans groter dat je gele koorts kan oplopen door de muggen. Na de eerste varianten van de symptomen is er ook een deel van de mensen die te maken krijgt met heftigere symptomen. Dit zijn symptomen zoals in shock raken, geelzucht, bloed in de diarree en schade aan organen zoals het hart en de lever.

Geef een reactie